Sütő és édesipari hevederek
A sütõiparban számos különbözõ típusú, anyagú hevedert, szállítószalagot, modul szalagot használnak. FDA, USDA minõsítéssel rendelkeznek, így minden élelmiszeripari elõírásnak megfelelnek.
Fő jellemzői:
Könnyű tisztíthatóság
Fertőtleníthetőség
Kimagasló hidrosztatikai ellenállás
Nagy kémiai ellenállás
Nagy olaj- és zsírállóság
Vágás- és nyomásállóság
Antimikrobiális (gátolja a mikrobatelepek kialakulását)
Felhasználások:
Általános sütőipari szállítószalagok:
Fehér PU (poliuretán) szállítószalag
A poliuretán szállítószalagokat a sütőiparban gyakran használják, Legelterjedtebbek a fehér színű PU szalagok. Olajálló, zsírálló kivitelekben készülnek. Minősítésük alapján megfelelőek a PU szállítószalagok élelmiszeripari alkalmazásra is. Jellemzően könnyen tisztíthatóak, nagy kopásállóságúak. Részletes leírást itt talál.
Kék PU (poliuretán) szállítószalag
Kék színű poliuretán szalagot főként akkor alkalmaznak, ha fontosak az optikai jellemzők, mert a kék színű PU szalagon könnyebben észrevehetőek a szennyeződések. Részletes leírást itt talál.
Sárga PU (poliuretán) szállítószalag
Édesiparban széles körben használnak sárga színű poliuretán szállítószalagot, főként hűtőszalagként. Felülete esetenként finoman mintázott, például a csokoládé szétfolyásának megakadályozása miatt. Hőátadási tényezője magas. Részletes leírás itt található.
A modul hevedereket, linkszalagokat egyenes és ívelt pályáknál alkalmazzák. Előnyük, hogy bonyolult nyomvonalat is képesek követni. Felépítésük miatt jó légáteresztési tényezővel rendelkeznek. Könnyen alakíthatóak, tetszőleges profilok szerelhetőek a hevederekre. Részletes leírás itt található.
A sütőiparban elterjedtek a fém sütőszalagok és gitterszalagok. Különböző huzalvastagságokban, szerkezeti kivitelekben készülnek. Légáteresztési tényezőjük jó. Részletes leírást itt talál.
Édesiparban széles körben alkalmaznak különböző fém szállítószalagokat mártó feladatokra. Nagy igénybevételeknek is megfelelnek. Részletes leírást itt talál.
Sütőipari felhasználásnak kiválóan megfelelnek a teflon sütőszalagok. Hőmérsékletállóságuk nagy, jó siklási tulajdonságokkal rendelkeznek. Üvegszövet erősítéssel készülnek, különböző vastagságokban állítják elő őket. Részletes leírást itt talál.
Gyakran teflon sütőfóliát alkalmaznak a sütőiparban a hagyományos sütőpapír helyett. Előnye, hogy sokszor felhasználható, könnyen tisztítható. Bármilyen sütőlaphoz méretre vágható, környezetbarát termék. Részletes leírást itt talál.
Édes-, sütőiparban a már becsomagolt áruk szállítására általános felhasználású szállítószalagokat is alkalmazhatunk. Olyan esetekben lehet nem FDA minősítésű szalagot használni, ha az áru csomagolása már biztosan nem sérül. Részletes leírást itt talál.
Kapcsolódó dokumentum: